Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yörede yaygın olarak üretilen ve ciddi oranda gelir yaratan üzüm bağlarında bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyledi.
Geçen yıl 400 bin ton olan üzüm rekoltesinin bu yıl olumsuz iklimsel faktörler ve şiddetli yağış dolayısıyla 250 bin ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade eden Ergezer, 200 bin dönümün yüzde 70'inde hasadın tamamlandığını bildirdi.
Bu alanın yaklaşık yüzde 30'unun “Ergin çekirdeksiz" tür olduğunu belirten Ergezer, bunun da yüzde 95'inin ihraç edildiğini vurguladı.
Ergezer, yapılan eğitim çalışmaları ile üreticilerin geçmişe oranla daha bilinçli hale gelerek kaliteyi yükselttiğini ve ihracata yönelik üretime yönlendirildiğini, ancak, iklimsel olumsuzluklara karşı önlemlerin yetersiz kaldığını belirterek, “Bu sezon aşırı ve şiddetli yağışlar verimi düşürdü. Neyse ki iç piyasada kilosu 50-60 kuruşa alıcı bulan ürün, ihracatta para etti. Yine yağışlara bağlı olarak ilaç ve gübre gibi girdi maliyeti dönümde bin liraya yaklaşan üzüm, kilosu 1,10 TL'ye ihraç edilerek üreticinin yüzünü güldürdü” dedi.
Bu yıl 100 bin ton ihracat bağlantısı gerçekleştirildiğini bildiren Ergezer, şöyle konuştu:
“Yağışlar nedeniyle ürün daha bereketli olacak diye beklerken, üreticiler hüsrana uğradı. İç piyasada olan istikrarsızlık ihracatla dengelendi. Rusya, Almanya ve Türk Cumhuriyetleri ile bağlantı kurularak ihracatta sıkıntılar aşıldı. Ağustos ayının ortasına kadar hasat edilecek olan ürünlerin önemli bir bölümü ihraç edilecek. Dış pazarı geliştirmek ve yeni ülkelere açılmak için çalışmalarımız sürüyor. Avrupalılar özellikle çekirdeksiz üzüm tercih ediyor.”
Ergezer, yörede “Ergin çekirdeksiz” üzüm dışında “Yalova İncisi”, “Kardinal” ve yöreye özgü tescilli “Tarsus Beyazı” gibi çeşitlerinin üretiminin yapıldığını, ihracata yönelik diğer bazı sebze ve meyvelerin de kalitesinin de Avrupa standartlarının üstünde olduğunu bildirdi.
Haber Kaynağı: Hürriyet Gazetesi - www.hurriyet.com.tr
Yorumlar